Cum alegi cel mai bun aparat de gatit cu aburi

Aparatul de gatit cu aburi (numit si steamer) este un aparat electrocasnic, de un real ajutor in domeniul culinar, care permite prepararea alimentelor in abur, asa cum spune si numele. Precum orice alt electrocasnic si acesta se alege in functie de unele criterii:

  • Designul – prezinta doua categorii de steamere: orizontale, verticale sau cilindrice (in functie de modul in care sunt fixate si pot fi depozitate compartimentele/cosurile);
  • Capacitatea – se refera atat la volumul total, cat si cel separat al cosurilor pentru gatit. Pentru doua persoane sunt potrivite cele care au un volum total de 5-6 litri, modelele porivite pentru trei sau mai multe persoane, fiind de minim 12 litri. De retinut este ca volumul total nu este acelasi cu volumul cosului/ compartimentului de gatit. De asemenea si marimea aparatului este importanta, luandu-se in calcul suprafata pe care ar ocupa-o;
  • Puterea – se masoara in W (wati), cea optima fiind de 1000 – 1200 W;
  • Timer-ul – recomandat este cel electronic, nu mecanic. Prin intermediul acestei functii se pot programa automat pornirea sau oprirea anumitor functii;
  • Pastrarea la cald – permite reincalzirea alimentelor sau pastrarea calda dupa prepararea acestora, consumand foarte putina apa;
  • Programe pentru gatit – contin parametrii setati automat in functie de specificul alimentelor, fara a necesita alte programari manual;
  • Sistemul de scurgere – in general este unul singur, insa exista aparate performante care prezinta cate un sistem de scurgere separat pentru fiecare cos in parte, permitand pastrarea intacta integritatea si gustul alimentelor;
  • Sistemul electric de protectie – opreste automat aparatul in momentul unei supraincalziri, cel mai posibil in cazurile in care apa a fost evaporata in totalitate;
  • Manerul – este foarte important sa fie izolat termic, pentru a rezista temperaturilor;
  • Materialul – se refera la cosurile pentru gatit. Materialele rezistente si de inalta calitate fiind plasticul si inoxul;
  • Alimentarea cu apa – daca aparatul este folosit des pentru gatit, se recomanda ca acesta sa fie dotat cu un rezervor de 1litru, care sa se alimenteze din exterior;
  • Indicatorul de apa – in cazul unui rezervor de apa, indicatorul ajuta la verificarea apei din rezervor.

Aparatele de gatit cu abur profesionale au si functii precum tocare, amestecare, functia Vitamin sau ajustarea temperaturii.